Bostadssituationen för landets studenter är fortfarande besvärlig.
På vissa mindre studentorter har har läget blivit bättre jämfört med förra året.
Men i större studentstäder som Göteborg är läget minst sagt kärvt.
Det visar Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) årliga undersökning av bostadsläget för nya studenter inför höstterminens start.
I årets undersökning återfinns drygt 30 studentorter. Några har fallit bort eftersom det inte längre bedrivs någon campusundervisning där, andra har tillkommit.
70 procent av städerna är rödlistade
SFS rankar studentstäderna med olika färger. Grönt innebär att en student kan erbjudas en bostad inom en månad från terminstart. Gult att studenten kan räkna med att hitta en bostad med förstahandskontrakt under höstterminen. Rött att studenten inte kan räkna med att hitta en bostad överhuvudtaget under höstterminen.
I år bor närmare 70 procent i rödlistade städer.
– Bristen på studentbostäder och den tuffa bostadsmarknaden slår hårt mot studenterna och riskerar att göra att studenter behöver tacka nej eller hoppa av sina studier, skriver Rasmus Lindstedt och Elsa Berlin, ordförande respektive vice ordförande för SFS.
Höga hyror kan vara större problem än bostadsbrist
– Höga hyror är fortsatt ett problem för många studenter. Även i år finns det flera studieorter där det främsta problemet är hyrorna och inte en brist på studentbostäder.
I Västsverige är de flesta studieorter rödflaggade. Trollhättan är ett undantag som i årets kartläggning kan ståta med grönflagga. Även Borås och Skövde klarar sig undan med en gulmarkering.
Studenter avstår sin utbildningsplats på grund av bostadsbrist
Göteborg är i det här sammanhanget ett evigt sorgebarn. Staden har i alla undersökningar hittills blivit rödlistad och i år är inget undantag.
I staden finns omkring 39 000 helårsstudenter men bara cirka 12 000 studentlägenheter. Något som innebär långa kötider. Enligt Göteborgs Förenade Studentkårer (GFS) ligger kötiden hos SGS på mellan 1,5 och 5 år och hos Chalmers Studentbostäder på omkring 2,5 år.
– Bristen på studentbostäder gör att personer i vissa fall fått avstå från sin utbildningsplats vid stadens lärosäten. 29 procent av de som överväger studier vid Göteborgs Universitet väljer bort Göteborg på grund av bostadsbristen, skriver representanter för GFS.
Gröna studieorter:
Borlänge, Falun, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Luleå, Linköping Norrköping, Piteå, Sundsvall, Trollhättan, Västervik, Växjö, Östersund.
Gula:
Arvika, Borås, Eskilstuna, Gävle, Jönköping, Karlskrona, Skövde, Västerås, Örebro.
Röda:
Göteborg, Halmstad, Kiruna, Lomma/Alnarp, Lund, Malmö, Skellefteå, Stockholm, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby.
SFS har lanserat tre förslag för att förbättra bostadsläget. Organisationen vill göra det möjligt för fler studenter att ta del av bostadsbidraget, vill se ett statligt stöd för byggandet av studentbostäder och att alla nya studentbostäder ska ha utrymme för självstudier.