Det är nu halvtid mellan valen. Då vänder sig Spanaren till de nio partierna i Göteborgs kommunfullmäktige.
Samtliga gruppledare får samma frågor skriftligt.
Vi publicerar svaren i den ordning de kommer in till oss.

Martin Wannholt Demokraterna
Martin Wannholt.

– Att få med andra partier på besparingar och omfördelningar är onödigt svårt. Göteborg har en alldeles för stor byråkrati, anser Martin Wannholt (D).

Vad vill du att namnet Göteborg ska förknippas med?
Jag vill att namnet Göteborg återigen ska förknippas med trygghet, kunskap och framgång.

Vilken fråga tycker du är svårast att arbeta med?
Att få med andra partier på besparingar och omfördelningar. Många politiker vill inte ta itu med att stoppa kommunalt slöseri och att prioritera välfärden, trots att det borde vara självklart.

Är stadens organisation och bemanning rätt anpassad för de utmaningar du ser framöver?
Nej. Staden har alldeles för stor byråkrati. Vi behöver färre kommunala bolag, färre kommunikatörer, färre powerpoint-presentatörer och i stället fler utbildade och kompetenta personer som i första ledet möter göteborgarna. Över 2 000 personer har satts på onödiga positioner inom staden. Ingen göteborgare hade märkt någon skillnad om dessa tjänster hade försvunnit.

Vilka uppgifter har högst prioritet och förfogar staden över tillräckligt med resurser för att lösa dem?
Förskolan och skolan är det absolut viktigast. Göteborg har förskolor och skolor med fantastisk personal som varje dag gör sitt yttersta för att barnen ska få en trygg och utvecklande tillvaro, men de behöver få rätt förutsättningar – vilket de inte får idag. Staden förfogar över tillräckligt med resurser för att lösa problemen, över 40 miljarder kronor, men S, V och MP väljer att prioritera annat, vilket lett till den krisartade situationen vi ser i idag.

Vad är det viktigaste ditt parti uppnått sedan senaste valet?
Vi i Demokraterna har fått med alla partier på att göteborgarna inte ska betala en enda krona extra för Västlänkens ekonomiska haveri.

Hur många fler invånare kan Göteborg ta emot?
Vi behöver en lagom tillväxt där staden kan växa i takt med göteborgarna och utifrån de kompetenser som behövs för Göteborgs företag och för en god offentlig service. Vi kan inte ha en ohållbar invandring som leder till bidragsberoende, parallellsamhällen och gängkriminalitet.

Behövs fler insatser mot den korruption som avslöjades för några år sedan?
Absolut. Göteborg Stad har ökande problem med infiltration, hot och otillåten påverkan. S, V och MP som styr har upprepat tagit olagliga beslut. Vi i Demokraterna har lagt otaliga förslag för att motverka korruption och otillåten påverkan.

När tror du Västlänken kan stå klar?
År 2036, med mer än fördubblad byggtid och mer än fördubblad budget.

Previous

Hon är Folkhälsomyndighetens nya chef

Next

Storbandsjazz är kul - särskilt med saxofonspelande bålgetingen Lindborg