Det är nu halvtid mellan valen. Då vänder sig Spanaren till de nio partierna i Göteborgs kommunfullmäktige.
Samtliga gruppledare får samma frågor skriftligt.
Vi publicerar svaren i den ordning de kommer in till oss.
Jonas Attenius Socialdemokraterna
Jonas Attenius. Bild: Jesper Hallén

– Just nu behöver vi bli fler göteborgare i arbetsför ålder, hävdar kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (s). Inte för sakens skull utan för att både välfärden och industrin skriker efter kompetens.

 Jonas Attenius  är den tredje  som intervjuas av Spanaren.
 
Vad vill du att namnet Göteborg ska förknippas med?
– Jag vill att Göteborg ska ses som den tryggare, trevligare och mindre elitistiska storstaden i Sverige, där det finns något för alla.

Vilken fråga tycker du är svårast att arbeta med?
– Jag tycker det svåraste och mest frustrerande är att det ofta finns en stor tröghet i den kommunala apparaten. Jag vill att vi ska bli mycket bättre på att gå från beslut till verkställande, så att göteborgarna märker konkret effekt och resultat.

Är stadens organisation och bemanning rätt anpassad för de utmaningar du ser framöver?
– Nej.
Vilka uppgifter har högst prioritet och förfogar staden över tillräckligt med resurser för att lösa dem?
– Att få tillräckligt med utbildad personal i skolan, förskolan och omsorgen. Vi har i dagsläget inte tillräckligt med resurser och de minskar till följd av hög inflation och SD-regeringens nedskärningar på kommunerna.

Vad är det viktigaste ditt parti uppnått sedan senaste valet?
– Att  rädda tiotusentals hyresrätter från att ombildas och istället styra om bostadspolitiken mot mer kvartersstad och klassisk arkitektur.

Hur många fler invånare kan Göteborg ta emot?
– Det beror helt på i vilken takt vi bygger fler bostäder och bättre infrastruktur. Jag ser dock inget egenvärde i att Göteborg ska växa och jag tycker att vi ska göra det på ett varsamt och genomtänkt sätt. Just nu behöver vi bli fler göteborgare i arbetsför ålder, men det är inte för sakens skull utan det handlar om att både välfärden och industrin skriker efter kompetens.

Behövs fler insatser mot den korruption som avslöjades för några år sedan?
– Vi har vidtagit många åtgärder, men jag tycker att man hela tiden ska vara vaksam och diskutera de här frågorna för att det inte ska bli en korrupt kultur inom några förvaltningar.När tror du Västlänken kan stå klar?
2032.
Previous

Operan får 16 extra miljoner - men sparkraven ligger kvar

Next

Hon är Folkhälsomyndighetens nya chef