Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, fått tre nya tillstånd för nationell högspecialiserad vård.
De avser vård inom ansiktsförlamning, avvikelser i skelettets utveckling samt dysmeli. Det sistnämnda innebär att en kroppsdel eller del av en kroppsdel saknas.
Detta framgår av sjukhusets hemsida Sahlgrenskaliv.

Sara Chevalley Sahlgrenska
Sara Chevalley

Dysmeli innebär att en kroppsdel eller del av en kroppsdel saknas. Det kan röra sig om allt från att en liten fingertopp saknas, till att den större del av armen eller benet inte utvecklats som vanligt, berättar Sara Chevalley, överläkare i handkirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– NHV-tillståndet innebär att vi kan fortsätta ta hand om barnen med dysmeli inom vårt upptagningsområde, men även från andra delar av Sverige. För patienterna betyder detta att de kommer fortsätta få vård av hög kvalitet, fortsätter Sara Chevalley.

Avancerade proteser för bättre livskvalitet
– Sahlgrenska Universitetssjukhuset ligger långt fram i forskning och utveckling av avancerade proteser. Inom fältet har man även gjort forskning kring välbefinnande hos barn med dysmeli, berättar Sara Chevalley.
– Vi ser på hur vi kan förbättra deras livskvalitet och vilka insatser som ger bäst resultat. NHV-tillståndet innebär också att vi behöver fokusera på forskning och utveckling inom dysmeli.

Stora krav på högspecialiserad vård
Med nationell högspecialiserad vård (NHV) menas offentligt finansierad vård som bedrivs vid som mest fem enheter i landet och där endast ett fåtal vårdgivare kan uppfylla kraven på kompetens, tillgänglighet och arbete i multidisciplinära och multiprofessionella team.

VGR har flera tillstånd – SU genomför dem
Västra Götalandsregionen har tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för en rad vårdområden, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU, som utövare.
SU har för närvarande uppdraget i 36 vårdområden.

Ökad koncentration ger ökad kvalitet och säkerhet
På uppdrag av regeringen leder Socialstyrelsen arbetet med att koncentrera mer av den högspecialiserade vården på nationell nivå. Målet är att hälso- och sjukvårdens kunskap, kvalitet och patientsäkerhet ska utvecklas och förbättras samtidigt som resurserna används på ett effektivt sätt.
Arbetet innebär också att det tidigare systemet med rikssjukvård har fasats ut och ersatts av NHV. Regeringens uppdrag har sin utgångspunkt i betänkandet ”Träning ger färdighet – koncentrera vården för patientens bästa” (SOU 2015:98). Slutsatsen i betänkandet är att ökad koncentration leder till ökad kvalitet och säkerhet för patienterna.

Föregående

Kostnaden för återställd E6 nästan halverad

Nästa

Det här är den senaste artikeln