Vättlefjäll Kalhygge
Avverkat område i Natura 2000-omådet på Vättlefjäll utanför Göteborg. Att avverka i ett skyddat område är ganska vanligt i Sverige, tvärtemot vad man kan tro.
Bild Åsa Granath

I tävlingen om Sveriges fulaste kalhygge hamnade hygget på Vättlefjäll utanför Göteborg på sista plats.
Vann gjorde ett kalhygge i värmländska Sunne.
Det är Greenpeace som i protest mot Sveriges skogsbruk utlyst tävlingen, fem finalister gick till slutomröstning där allmänheten röstade ganska jämnt.

Om man tittar noga på bilden av vinnande kalhygget i Sunne ser man skylten som uppmanar besökaren att fundera över miljön och reflektera över sitt eget liv.

”Kalhygget representerar allt som är ohållbart”
Erika Bjureby, Sverigechef för Greenpeace och jurymedlem i omröstningen, tycker det är tragikomiskt att man ska fundera över naturen och sin egen existens vid ett kalhygge:
– Vem vill egentligen reflektera över sitt liv vid ett kalhygge? Det representerar allt som är ohållbart med det svenska skogsbruket. Sverige behöver skydda mer skog och sluta att kalhugga, men tyvärr arbetar regeringen och skogsindustrin för det precis motsatta, säger Erika Bjureby.

80 bidrag inskickade till tävlingen
Tävlingen har gjort att allmänheten skickat in runt 80 bilder med bidrag till tävlingen om fulaste kalhygget. Fem valdes ut till final, och omröstningen var ganska jämn: vinnande bilden av Daniela Roth fick 27 procent av rösterna medan tvåan, ett kalhygge i Västerbotten, fick 24. Femteplatsen, det på Vättlefjäll, fick 14 procent.

Inga orörda skogar i Sunne
Daniela Roth i Sunne brukade promenera i skogen med sin hund, men den tiden är nu förbi:
– Det var en lugn och fridfull plats, men nu är allt borta. Det är chockerande för mig att det avverkas så mycket, till och med i närheten av samhällen. Jag har bott här i två år men inte hittat några orörda skogar än, säger Daniela Roth.
Det är Sunne kommun som äger den nu kalhuggna marken.

Skyddad skog avverkas trots överenskommelser
Och kalhygget i Vättlefjäll är ett Natura 2000-område, som av EU ska skyddas extra för att kunna bevara artrikedomen. Hygget ligger liksom vinnaren i Sunne nära ett naturskyddsområde.
I Sverige är 8,9 procent av all skog skyddad, långt ifrån de 30 procent som ska skyddas till 2030 i enlighet med de internationella överenskommelser som Sverige skrivit under.
Men även skyddad skog huggs ner, som till exempel den på Vättlefjäll utanför Göteborg.

Föregående

Partiledaren som är mest önskade grannen

Nästa

Sjöfartsverket tar befälet över isbrytarna