Bokmässan i Göteborg skapar så många känslor.
Det är hög ljudnivå, trängsel, störigt och jobbigt.
Men det är också alldeles, alldeles underbart.
Här är några nerslag under min bokmässa i år, under fyra dagar.
Om jag blir trött? Nej, jag får energi av alla fantastiska samtal jag kan ta del av under bokmässan.
”Staden” var ett av årets teman, med något slags utgångspunkt i Göteborg, även om temat var mycket större än så. Under bokmässans första dag lyssnade jag till två programpunkter där Lydia Sandgren deltog, dels om den pågående utställningen på Göteborgs Konstmuseum om Göteborgskoloristerna, där hon skrivit en inledande artikel i katalogen, dels mer med fokus på staden Göteborg, om vad Göteborg håller på att bli, tillsammans med Olav Fumarola Unsgaard, som i sin senaste bok, ”Lilla Valparaiso”, skriver om Göteborg som han menar påminner om den chilenska hamnstaden Valparaiso på Stilla Havskusten. De samtalade med David Karlsson från Korpens förlag.
Lydia Sandgren skrev ju en redan ikonisk roman där Göteborg är ett slags huvudperson, som hon fick Augustpriset för 2020, ”Samlade verk”.
Hur har vi hamnat i Erdogans klor? Det handlade detta seminarium om, med Joakim Medin, Klas Gustavsson, Klas Grinell, Kurdo Baksi och Amineh Kakabaveh.
Journalisten Joakim Medin har just kommit med boken ”Kurdspåret – Sverige, Turkiet och priset för ett Natomedlemskap”, Klas Grinell, författare och docent i idéhistoria med inriktning på den islamiska världen har skrivit ”Mänskliga rättigheter under attack i Turkiet”, Kurdo Baksi är aktuell med ”Endast den som är turk är lycklig: Erdogan, kurderna och Sverige” och debattören och tidigare riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh har utkommit med ”Hedersförtryck: Berättelser i Sverige och i världen”. Klas Gustavsson, lektor på Högskolan Väst, var samtalsledare.
Latinamerikansk litteratur diskuterades intensivt, med fyra författare i panelen: Ana Valdés från Uruguay, som bott närmare 40 år i Sverige, moderatorn Andrea Castro, professor i spanska vid Göteborgs Universitet, Luz Lescure från Panamá, Mariana Enríquez från Argentina och Teresa Ruiz Rosas från Peru.
Ingen bokmässa utan Jan Guillou. I år premierade han ”Eventuellt uppsåt”, andra delen i serien där han låter sina två karaktärer från olika världar, Erik Ponti och Carl Hamilton, mötas för att lösa problem. Det blir, nog, åtminstone en bok till om dem, sa Guillou under samtalet som leddes av Jenny Högström.
Philip Teir har skrivit ”J&B – scener ur ett skenäktenskap”, där han intervjuat Bitte Westerlund om hennes upptäckter efter maken, Jörn Donners, död. Jörn hade haft andra relationer under hela deras förhållande, som varade i nästan 30 år. Som en liten hämnd kastade Bitte en del av Jörns aska i komposten, som han för övrigt avskydde.
Alexandra Pascalidou samtalade med Expressens Anna Hellgren om sin senaste bok, ”Var är papporna?”, en uppföljare till ”Mammorna”, om den utsatthet föräldrar i många av våra förorter lever i.
Johan Hilton, GP:s nye kulturchef, dök upp på många scener. Här på Yttrandefrihetsscenen i samtal med Jonas Gardell, konstkritikern Hanna Johansson och prästen Lars Gårdfeldt om utsattheten i HBTQI-världen, där samtliga upplevt en backlash under de senaste åren.
I elfte timmen av årets bokmässa, i Expressens monter, dök valda delar av Galenskaparna/After Shave upp. Claes Eriksson, Kerstin Granlund och Jan Rippe. Med på scenen fanns även biografi-författarna Henrik Jutbring och Kalle Lind.
Det blev en rolig halvtimme, som till och med avslutades med att moderatorn, Gunilla Brodrej, lyckades få Claes Eriksson att läsa en dikt och att sen alla – inklusive publiken – sjöng: ”Det ska va’ gött å leva”. En perfekt avslutning på hela bokmässan.