Från som lägst 3,8 procent upp till 8,81. Så ser hyreskraven ut för nästa år från några av de allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborgsregionen.
Det allra högsta kravet kommer från kommunala Alebyggen. Bolaget anser att hyrorna behöver höjas med 8,81 procent från 1 januari nästa år. Alebyggen har drygt 2 100 lägenheter på de olika tätorterna i kommunen.

Kravet från kommunägda Eksta Bostads AB ligger inte långt efter. Bolaget som är verksamt i Kungsbacka och har ungefär 3 000 lägenheter kräver 8,5 procent. Också det kravet gäller från årsskiftet.
Förbo ägs gemensamt av kommunerna Kungälv, Härryda, Lerum och Mölndal. Här äger Förbo cirka 5 900 lägenheter och hyreskravet för dem ligger på 7,11 procent från 1 januari.
Det hittills lägsta höjningskravet kommer från Tjörns Bostads AB. Det hamnar på 3,8 procent.

Tystnad råder hos Framtiden
Däremot finns det fortfarande ännu inget offentligt känt hyreskrav från Framtiden-koncernen i Göteborg. Framtiden är moderbolag åt döttrarna Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon. Tillsammans förvaltar döttrarna ungefär 75 000 hyreslägenheter i Göteborg vilket gör Framtiden till Sveriges största allmännytta.
Medan tystnad råder från Framtiden har däremot SGS, Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, kommit med sitt krav på högre hyror. Skulle det bli verklighet måste Göteborgs studenter punga ut med ytterligare 8,7 procent i månadshyra jämfört med i dag.

”Helt oacceptabla krav från värdarna”
Hyresgästföreningen menar att kraven, inte minst från privatvärdarna, är helt oacceptabla och konstaterar att hyresgästerna helt enkelt inte har råd med chockhöjda hyror. Så många som 59 procent av hushållen i Göteborgsregionen är ensamstående människor med eller utan barn vilket innebär att en enda inkomst ska bära alla ökade kostnader.
Föreningen konstaterar också att regionens hyresgäster redan lägger 27,5 procent av sin inkomst på boendet, vilket är en högre andel än i andra boendeformer. Ensamstående kvinnor lägger ännu mer, nästan 40 procent av sin disponibla inkomst på hyran.

”Goda år med långsiktig avkastning”
Samtidigt kan hyresvärdarna se tillbaka på en rad synnerligen goda år. De har gynnats av hög efterfrågan, ett långvarigt lågränteläge och har därmed en god långsiktig avkastning.
Hyresgästföreningen anser att fastighetsägarna därför borde klara effekterna av den samhällsekonomiska utvecklingen utan att behöva chockhöja hyrorna.

Fler västsvenska hyreskrav:
Uddevallahem 6,5 procent
Ljungskilehem 6,4 procent
AB Bostäder (Borås)7,4 procent
Lysekilsbostäder 6,4 procent
Längs västkusten finns än så länge en klar hyresuppgörelse. Den gäller Tanumsbostäder där hyran höjs med 3,25 procent från nyår. Det är en halvering av det ursprungliga kravet på 6,5 procent.
Källa: Hyresgästföreningen

Previous

Bara tre procent av göteborgarna har skyddsrum

Next

Varmt vin i centrum på huvudstadens julmarknader