Det nya huset på Flygvädersgatan
Snart kan det nya huset i Norra Biskopsgården invigas. Här ska ungdomar få hjälp att räddas undan de kriminella gängen. Bild: Erik Lindahl

Kommunen vägrade stödja projektet. Men ett antal privatpersoner och företag ställde upp.
Så nu håller det nya huset i Norra Biskopsgården på att bli färdigt. Där ska ungdomar få hjälp med att klara grundskolan för att räddas undan de kriminella gängen.
– Det här vore ett lågkostnadsprojekt för kommunen med tanke på vad det betyder, säger Clas Dreijer, ordförande i den stiftelse som gör bygget möjligt.

Detta handlar om Norra Biskopsgården, kallad den blodigaste stadsdelen i på grund av våldsam kriminalitet, skottlossning och mord. Ungdomar som inte klarar skolan riskerar att hamna i klorna på gängen.
Myndigheterna står handfallna.
Men delar av civilsamhället kommer till undsättning.
Som Neutrala ungdomsföreningen (NUF), bildad 1997. Föreningen har vuxit undan för undan. Nu handlar verksamheten om fotboll, basket, gymnastik, läxhjälp, kurser, kafé, bio, utflykter, dataspel, fester, möten och en del annat.

Olika länder
Barn och ungdomar med ursprung i olika länder deltar i verksamheten.
Föreningens kassör Abdiaziz Abdikadir, en av dem som grundade föreningen:
– Vi ser resultat av vårt jobb. Flera ungdomar har kunnat räddas från gatan. Det är lättare att förebygga än att föra ungdomar tillbaka från brottslighet. Klarar man grundskolan med betyg i alla ämnen och kommer in på gymnasiet är man räddad.
En viktig insats är läxhjälp, som lokala Röda Korset bidrar med.  Det är svårt att läsa i lugn och ro när man bor trångt, vilket många gör i Biskopsgården. Det kan också vara stökigt i skolan.
Man ger särskilt stöd till nyanlända och ensamkommande. Några korta steg på det vi kallar integration.
2009 fick NUF hyra en före detta butikslokal på Godvädersgatan av kommunala Bostadsbolaget.

Olämplig lokal
Lokalen låg på bottenplanet i ett bostadshus och måste stänga klockan nio varje kväll. Den störde ändå folk som bodde ovanför. Dessutom blev lokalen för trång med sina 168 kvadratmeter. Både föreningen och hyresvärden ansåg att den inte längre var lämplig.
Nu inleddes en bitter kamp.

Förvaltningen nobbade
2018 sökte föreningen kommunalt investeringsbidrag på drygt fem miljoner kronor för att bygga ett eget hus på Flygvädersgatan.
Men det blev nobben av Idrotts- och föreningsnämnden. Motiven var att Allmänna arvsfonden sagt nej och att föreningen inte kunnat skaffa fram tillräckligt med egna medel.
2019 sökte NUF på nytt. Nu ett investeringsbidrag på 1,1 miljon för sitt nya hus.

Nytt avslag
Föreningen kan gott fortsätta i sin lokal på Godvädersgatan, tyckte Idrotts- och föreningsnämnden och avslog ansökan.

– Det är svårt att driva föreningsverksamhet om man inte bott länge i Sverige, suckar Abdiaziz Abdikadir. Kommunen säger sig vilja stötta utsatta områden, och så behandlar man oss så här. Frågan är hur länge folk orkar jobba ideellt.

Räddande stiftelse
Men på hösten 2018 kom räddningen. Inte från kommunen utan från den nybildade stiftelsen Hoppets Allians, vars syfte är att förbättra livet i diskriminerade bostadsområden. I styrelsen ingår flera väletablerade och betrodda göteborgare.

Altanen på Flygvädersgatan
Efter två års arbete är invigningen nära. 27 november ska allt vara klart. Bild: Erik Lindahl

– För mig känns det angeläget att ställa upp, säger stiftelsens ordförande, arkitekt Clas Dreijer. Det är sorgligt att samhället i övrigt inte gör mer för att hjälpa till. Föreningen driver absolut en bra verksamhet.
– Jag har märkt både här och på andra håll i landet att politiker inte litar på att folket i förorterna har egen kraft.
Och inom kort står ett nytt hus klart.
Stiftelsen har nu samlat in pengar från privatpersoner, och företag har skänkt material med mera. Många har jobbat gratis.
Alla givare finns i Göteborg.

Invigningen är nära
Huset är 350 kvadratmeter stort och något mindre än man hoppades från början.
Efter två års arbete ska huset invigas den 27 november.  Kommunala Bostadsbolaget som hyrde ut den gamla lokalen arrenderar nu ut marken gratis på tio år och har installerat VA-anslutning. Byggmoduler som varit kontor har skänkts av Primär fastighetsförvaltning.
Huset innehåller en allaktivitetshall med kafé, tre lektionssalar och ett kontor.
Kommunen har visserligen gett både lokalbidrag och aktivitetsbidrag under åren. Somligt har ursprungligen kommit från staten. Men mycket har gått tillbaka till kommunen i form av planhyra.

 

 

 

 

 

Previous

Vart tar samlingarna i Emigranternas Hus vägen?

Next

Nu blir det färre politiker i Göteborg