Kommunala Higab byggde om en gammal trädgårdsmästarbostad i Delsjön till hunddagis.

Utan bygglov.

Och hyrde ut det till en toppolitiker i den egna styrelsen – 5 000 kronor billigare än när lokalen erbjöds till en förening.

Higabs VD Göran Sylvester ordnade lokal till Marie Lindén (V) i Higabs styrelse
Higabs VD Göran Sylvester ordnade lokal till Marie Lindén (V) i Higabs styrelse

Förra kommunalrådet Marie Lindén (V), suppleant i Higabs styrelse, vände sig till Higabs vd Göran Sylvesten för att hitta en lokal till sitt planerade hunddagis våren 2012.

Han skrev omedelbart till förvaltningschefen Annette Möller och begärde besked:

”Jag har fått en fråga från Marie Lindén i vår styrelse om en lokal för ett Hundcenter…    Meddela mig senast måndag om det kan finnas något eller inte.”

Jodå, det fanns ett hus: Nilssons hus på Hammarbergs backe, en gammal trädgårdsmästarbostad, byggd 1800. Den hade tidigare hyrts av en förening men stått tom ett tag. En förening som var intresserad att hyra lokalen hade erbjudits den för en hyra av 13 000 kronor i månaden. Renoveringen som då krävdes skulle nämligen bekostas av föreningen på fem år. Tiden var satt eftersom Higab räknade med ett tidsbegränsat bygglov på just fem år. Föreningen ansåg att det blev för dyrt.

När Marie Lindén ville hyra huset gick allting lättare. I de fortsatta kontakterna med Higab använde sig Marie Lindén av sitt e-postkonto hos kommunens stadsbyggnadskontor och ”tittade in” till handläggaren på Higab vid behov.

Den här gången ansåg Higab att det inte behövdes något bygglov.  Renoveringen, som gick på 400 000 kronor, lades därför inte på hyran under fem år.

Exakt vad Marie Lindén fick betala i hyra är oklart. Higab har valt att hemligstämpla kontraktet.

Själv uppger Marie Lindén att hon betalade ”omkring 8 000 kronor” i månaden i kallhyra. Alltså 5 000 kronor mindre än vad föreningen erbjöds året innan.

Efteråt uppdagades att det visst krävdes bygglov för att göra om bostaden till hunddagis.

Då dömde byggnadsnämnden – där Marie Lindén sitter som andre vice ordförande – ut en sanktionsavgift från Higab på 44 500 kronor.

Bygglovet beviljades i efterhand, när Marie Lindén redan sålt verksamheten. Det gjorde hon ett halvår efter det att hon fått hyreskontraktet i juni 2012.

– Till en för mig okänd person. Jag lade faktiskt ut det på blocket, säger Marie Lindén.

I brev till Higab motiverade hon försäljningen:

”… Jag vill än en gång bara säga hur nöjd jag är med Higabgruppen, dig (Agneta Frigård), Stefan (Mörck), alla inblandade i att jag kunde starta min dröm om att öppna hunddagis. Det har varit en helt underbar start där allt gått som på räls med hundar, hundägare, huset, personal, ekonomi mm. Sen kör jag in i bergväggen genom att bli sjuk…”

Hunddagiset överläts till den nuvarande ägaren från 1 januari 2013.

Andra som var intresserade av att hyra lokalen togs med överraskning när de såg att renoveringsarbetena satte i gång. En kvinna hade önskat hyra villan som bostad. Hon mejlade till Higab:

”… Jag undrade om möjligheten att köpa/hyra fastigheten för att använda den som bostad. .. Då fick jag tyvärr till svar att den bara hyrs ut till föreningar eller liknande för aktivitet i området. Nu har jag sett att det pågår någon slags renovering av huset, röjning av tomten mm. Trevligt att det rustas upp! Det jag undrar över är vem/vilken förening som hyrt det och vad tanken är att det ska användas till?…”

Marie Lindén anser inte att hon utnyttjade sin ställning som politiker och ledamot i Higabs styrelse.

– Nej, det tycker jag inte. Jag pratade med presidiet också för att höra om det skulle vara någonting, säger hon.

Så vem som helst som behöver en lokal kan bara vända sig till Higabs vd så fixar det sig?

– Nja, jag vet inte om det var honom jag pratade med. Jag pratade med så många.

Och hur kom det sig att du fick hyra så mycket billigare än den förening som var aktuell året innan?

– Det får du prata med Higab om.

När Marie Lindéns företag, Delsjöns Hundcenter HB, startades våren 2012 var hennes partikamrat Yvonne Palm med som bolagsman.

– Marie var ju arbetslös och jag ville hjälpa henne. Jag har själv haft hunddagis och är hundälskare så jag tänkte att jag skulle bistå henne med råd och dåd. Men sedan blev det inte så, säger Yvonne Palm som lämnade bolaget efter ett par månader.

Tyckte du inte att det var märkligt att Marie Lindén hyrde från ett kommunalt bolag i vars styrelse hon själv sitter?

– Det tänkte jag nog inte på.

 

Fakta/

Higab ägs av Göteborgs kommun och förvaltar bland annat Konstmuseet, Feskekôrka och Kronhuset.  Totalt äger och förvaltar Higab cirka 300 byggnader om drygt 650 000 kvadrat.

Marie Lindén (V) var gruppledare för vänsterpartiet i kommunfullmäktige och kommunalråd fram till sista december 2010. Hon har kvar en rad politiska uppdrag, bland annat i Higab och byggnadsnämnden.

Föregående

Politiker (M) anklagas: tog ut halv miljon i "extra lön" till sig själv

Nästa

Stadsteaterns VIP-lista