Den finske violinisten och dirigenten Pekka Kuusisto blir ny förste gästdirigent hos Göteborgssymfonikerna.
Han ska börja nästa år och kommer att dela sysslan som förste gästdirigent med Barbara Hannigan, som redan jobbar som gästdirigent.
Så då blir det två förste gästdirigenter.

Pekka Kuusisto Violinist Dirigent
Pekka Kuusisto. Bild: Bard Gundersen.

Pekka Kuusisto har arbetat med flera av de stora orkestrarna i världen och Anna-Karin Larsson, Göteborgs Symfonikers vd, är mycket glad över samarbetet:
– Pekka Kuusisto kommer tillsammans med Symfonikerna kunna erbjuda göteborgspubliken en rad unika och spännande musikupplevelser under flera år framöver. Det gläder vi oss mycket åt, säger Anna-Karin Larsson.

Van vid varierande och breda samarbeten
Pekka Kuusisto har gjort sig känd för att lika gärna arbeta med folkmusiker som elektropionjärer eller symfoniorkestrar och ser själv fram emot samarbetet med Göteborgs Symfoniker:
– Att dirigera en ensemble av Göteborgs Symfonikers kaliber erbjuder en möjlighet att lära, säger Pekka Kuusisto. Den totala mängden musikalisk kunskap och tolkningsinstinkt hos orkestern är häpnadsväckande, liksom instrumentskickligheten.
– Göteborgs Symfoniker kommer att göra mig till en bättre musiker, och jag kommer att inleda en spännande jakt på ett sätt att återgälda tjänsten.

Ida Falk Winland Sopran
Ida Falk Winland. Bild: Tilo Stengel

Dubbelt gästspel i november som violinist och dirigent
Pekka Kuusisto har dirigerat Göteborgs Symfoniker tidigare och kommer närmast att gästa orkestern den 20 november, men då som violinist.
Sedan ska han dirigera veckan därpå, då blir det musik av Anders Hillborg där man också kan höra sopranen Ida Falk Winland.

Previous

Norskt rederi tar över Västtrafiks båttrafik till Koster och Göteborgs södra skärgård

Next

"Det är onödigt dyrt att driva Göteborg"