Röd-gröna styret i Västra Götalandsregionen ger Göteborgsoperan 16 miljoner extra nästa år.
– Vi tycker det är viktigt att försöka bibehålla den konstnärliga nivån, säger kulturnämndens ordförande Alex Bergström (s).
Men sparkraven på operan på bortemot 50 miljoner står kvar ändå.

Alex Bergström Christina Björklund
Kulturnämndens ordförande Alex Bergström och Operans vd Christina Björklund. Bild: Patrik Paulsson.

Kulturen runt om i Sverige står inför stora sparkrav, det gäller även kulturen i Göteborg med omnejd. På Göteborgsoperan pågår en process med att se över kostnaderna, inte minst för personalen, där det just nu är dags att se vilka som nappat på ett avgångsvederlag.

Ingen ambition att ta bort smala föreställningar
Det handlar förstås också om att se till att få så bra inkomster som möjligt, att spela sådant som drar publik. Även om ledningen definitivt inte tänker ta bort smala föreställningar och lägga in mer publikfriande uppsättningar.
– Vi har vårt uppdrag, säger Christina Björklund, vd på operan. Vi ska göra både litet, smalt och vi ska göra brett, det är ett bra upplägg och vi är också duktiga på att dra hit publik både till det lite smalare och det breda.
– Men det är svårt att spara in på en sådan här verksamhet och det är också det jag försöker få politikerna att förstå:
Vi arbetar väldigt långsiktigt och det blir krångligt när man har korta budgetperioder. Och vi försöker arbeta så att publiken inget ska märka. Men vi kommer att behöva spara, inte minst på de anställda.

Sparkris kan ge nytänk och ny planering
Samtidigt berättar Christina Björklund att det förstås finns anledning att se om det finns fiffigare sätt att arbeta i framtiden, inte minst med ny teknik.
Eller andra sätt att tänka och planera. En sparkris kan också innebära omvärdering och nytänk. Och lagom till operans 30-årsjubileum kommer alltså ett pengatillskott.

Välkomna extra regionala pengar när staten snålar
– Sexton miljoner extra nästa år betyder att jag kan andas lite lättare, men det gröps ju ut lite i andra änden eftersom de statliga anslagen inte kommer att höjas. Det som känns bra är att verka i en region som satsar på kulturen, säger Christina Björklund.

Utebliven uppräkning blir en minskad intäkt
Även Västra Götalandsregionens kulturordförande är lite försiktigt sur på den borgerliga regeringen, Alex Bergström menar att regeringen inte verkar bry sig om regionerna ute i landet. Anslagen räknas inte upp för inflationen, vilket i praktiken betyder en minskning.

”Ansvarslöst av regeringen att inte räkna upp”
– Göteborgsoperan står för en massa kultur i regionen, vi ser en konstnärlig kvalitet och vi vill stödja den, säger Alex Bergström.
– Sexton miljoner är kanske inte så mycket i en budget på över 400 miljoner, men det är i alla fall ett tillskott.
Men vi hade ju önskat att även regeringen tagit sitt ekonomiska ansvar och räknat upp index men det gör de inte.
– Jag tycker det är ansvarslöst av regeringen att inte betala för kulturen ute i landet. Vi har ju uppvaktat kulturminister Parisa Liljestrand flera gånger, men utan resultat. Och det gäller ju många andra än oss, det gäller ju kultur i hela landet, menar Alex Bergström.

30-årsjubileum med galaföreställningar
Nu till helgen 5-6 oktober firar Göteborgsoperan sin 30:e födelsedag med galaföreställningar med både orkester, sångare, kör och dansare.

Previous

Han får regionens kulturpris 2024

Next

Attenius: "Det behövs fler göteborgare som kan arbeta"