Fastighetsägarna GFR har begärt och fått en skiljeman utsedd för att lösa tvisten med Hyresgästföreningen om nästa års hyror i Göteborg.
I första hand ska skiljemannen avgöra hyresnivån för 22 hushåll hos en mindre hyresvärd i staden.

Sofi Bringsoniou
Sofi Bringsoniou

– Vi är inte förvånade. Det är andra året i rad som det här ombudet vänder sig till skiljeman. De har inte visat någon vilja att komma överens i förhandlingarna med oss och det är så respektlöst mot hyresgästerna som förtjänar riktiga förhandlingar, säger Sofi Bringsoniou, förhandlingschef för Hyresgästföreningen I Västra Sverige.
– Men Fastighetsägarna GFR har inte ens försökt hitta en överenskommelse. Det skapar både oro och osäkerhet hos hyresgästerna.

GFR anser att Hyresgästföreningen agerat lagvidrigt
Hyresförhandlingarna i Göteborg har kantats av en rad olika turer.

Rikard Ljunggren Fastighetsägarna
Rikard Ljunggren.

Först valde Hyresgästföreningen att stranda de lokala förhandlingarna om nästa års hyror. Syftet var paradoxalt nog att tvinga GFR att fortsätta förhandla och därmed undvika att en skiljeman kopplades in.
Men det godtog inte motparten GFR. I stället anser organisationen att Hyresgästföreningen agerat i strid med lagstiftningen.
– Självklart kan inte Hyresgästföreningen lämna förhandlingsbordet för att undkomma en tvistlösning, säger Rikard Ljunggren, vd för GFR.

Ferlin har fått uppdraget som skiljeman
Den tolkningen stöds av ett beslut från hyresnämnden i Göteborg. Innebörden av det beslutet är att Hyresgästföreningen inte kan tvinga Fastighetsägarna till förhandlingsbordet genom att själva lämna förhandlingarna.

Erik Ferlin Hyresnämnden
Erik Ferlin.

Till skiljeman i Göteborg har Erik Ferlin, hyresråd i Linköping, utsetts.
Sedan möjligheten att använda en skiljeman infördes har allt fler lokala förhandlingar kraschlandat. Det gäller till exempel i Karlskrona, Malmö, Lund, Kalmar och Hallands län.

Previous

Solceller, odling och växthus blir en grön treenighet i Västergötland

Next

Melankoli, vemod och livets mening i ny fotobok med koppling till Tranströmer