Hyresgästföreningen strandar de lokala hyresförhandlingarna med privatvärdarnas organisation Fastighetsägarna GFR.
Enligt föreningen ägnar sig GFR åt oseriösa förhandlingsmetoder och sitter bara av tiden i väntan på att kunna anlita en särskild skiljeman.

Sofi Bringsoniou
Sofi Bringsoniou

– GFR har gång på gång visat att de inte är intresserade av att sitta ner vid förhandlingsbordet på riktigt. Vi kan inte längre vara en del av deras oseriösa förhandlingsmetoder, säger Sofi Bringsoniou, som är förhandlingschef för Hyresgästföreningen i västra Sverige.

Krav på höjning med 15 procent i juni
Det var i juni i år som GFR gick ut och krävde en hyreshöjning på 15 procent i Göteborg. Det kravet kom innan parterna ens enats om det gemensamma förhandlingsunderlaget som ska ligga till grund för hyresförhandlingarna.
Enligt GFR var anledningen till det tidiga kravet att undvika att förhandlingarna drog ut på tiden med retroaktiva höjningar som följd. Något varken hyresgäster eller hyresvärdar är intresserade av.

”Respektlös passivitet i väntan på skiljeman”
Men nu anser sig Hyresgästföreningen ha fått nog.
– Förhandlingar kan inte handla om att bara sitta av tiden i väntan på att vända sig till en skiljeman som motparten gjort både i år och förra året, det kan vi inte längre acceptera. Det är respektlöst mot hyresgästerna som redan har drabbats hårt av höga hyreshöjningar, säger Sofi Bringsoniou.
– Hyresgästerna förtjänar seriösa hyresförhandlingar, inte ett spel för gallerierna.

Motbud baserat på klara avtal lagt
Hyresgästföreningen har lagt ett motbud som ligger på drygt 4 procent. En nivå som ligger i linje med de omkring 96 000 lägenheter i Göteborg som redan är klara. Det handlar dels om ett flerårsavtal med kommunala Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder, dels om överenskommelser med andra privata hyresvärdar.

Föregående

Regionen och Riksteatern satsar på att sprida stadsteatrarnas föreställningar

Nästa

Privatvärdarna går till hyresnämnden för att få skiljemän utsedda