Sveriges mest kända och internationellt högst rankade sjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset, KU, och landets största sjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU, har båda under loppet av ca ett år fått nya chefer och KU även ny styrelseordförande.

Christophe Pedroletti
Christophe Pedroletti

KUs nye sjukhusdirektör Christophe Pedroletti utsågs vid Regionstyrelsens augustisammanträde för ett par dagar sedan och SUs, Boubou Hallberg, för ca ett år sedan.
Och på Karolinska Universitetssjukhuset tillträdde den nye styrelseordföranden Göran Stiernstedt den 1 januari 2024.

Göran Stiernstedt
Göran Stiernstedt

Arbete mot tystnadskultur är igång
På båda sjukhusen väntar delikata uppgifter. På Karolinska Universitetssjukhuset har styrelsens ordförande Göran Stiernstedt påbörjat arbetet med att komma till botten med den tystnadskultur som råder och den starkt infekterade situation som uppstod i organisationen när förlossningsläkaren Karin Pettersson avskedades plötsligt och utan förvarning. Göran Stiernstedt har kallat avskedandet för ett misslyckande och att det skadat sjukhusets anseende.
Stiernstedts utredning omfattar de berörda delarna av sjukhusets organisation, Rättskansliet och HR-avdelningen, men hans arbete möter från några håll stark intern kritik.

Patrik Rossi
Patrik Rossi

Nya KU-chefen tillträder i oktober
Christophe Pedroletti, nu VD för Danderyds sjukhus, tillträder sitt nya jobb den 1 oktober och efterträder då Patrik Rossi som varit tillförordnad sjukhusdirektör efter Björn Zoëga.
Karolinska Universitetssjukhusets nye chef är legitimerad läkare och specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin samt specialist i barnallergologi. Han är disputerad inom barnallergologi och en av grundarna av det nationella luftvägsregistret.

Corinne Pedroletti
Corinne Pedroletti

Direktörens syster går vidare till nya uppdrag i regionen
För att undvika en jävssituation kommer den nye sjukhusdirektörens syster, Corinne Pedroletti, idag temachef på KU för Kvinnohälsa och hälsoprofessioner, att gå vidare till nya ledande uppdrag i Region Stockholm.

Mikael Ohrling
Mikael Ohrling

– Det är speciellt att två syskon har tunga ledarroller i regionen och det kräver ett särskilt hänsynstagande, säger Mikael Ohrling, sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Ekonomi i balans i fokus – sedan klättring på topplistan
För Sahlgrenska Universitetssjukhuset är uppdraget att nå en ekonomi i balans efter de stora stödinsatser som gjorts även för innevarande år.

Boubou Hallberg
Boubou Hallberg

Boubou Hallberg tillträdde i augusti 2023 som sjukhusdirektör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han har satt upp målet att 2032 ska sjukhuset vara Europas ledande sjukhus. Boubou Hallberg är barnläkare och specialist i neonatalogi. Han har bl.a. tjänstgjort på Karolinska Universitetssjukhuset och kom från chefsposten på Södra Älvsborgs Sjukhus till SU.
Som oftast sker med nya chefer så ser Boubou Hallberg över organisationen och avser att platta till den och korta avstånden mellan chef och medarbetare. Jobbet ska leda till färre chefsled och färre administratörer.

Föregående

Medlemskap med färdiga tankar underlättar

Nästa

Den första av de långa jättarna är på spåret i Göteborg