Aleida Guevara reser runt i världen och berättar varmt om sitt hemland Kuba. Och det är klart att hon med det efternamnet drar publik överallt, även om hon inte berättar särskilt mycket om sin far, den berömde revolutionären Ernesto, även kallad Che.
– Jag är inte här som representant för min far utan för mitt folk, påpekar hon när Spanaren träffar henne efter svensk-kubanska föreningens välbesökta möte i Göteborg.
När Che avrättades utan rättegång i Bolivia 1967 skulle Aleida fylla sju år. Sedan dess har hon och hennes syskon levt på Kuba, där fadern fortfarande hyllas på alla tänkbara sätt. Aleida är barnläkare och har arbetat på flera ställen i världen, som Angola och Nicaragua.
Hon har tagit som sin uppgift att resa runt och berätta sin sanning om Kuba och agitera mot den amerikanska handelsbojkotten.
– Det är nödvändigt, för media i andra länder förmedlar inte rätt bild, tycker hon. Det märktes till exempel under den senaste orkanen, det värsta på 25 år med många dödsoffer i länderna runt omkring. Hos oss dog ingen, för att vi var så bra organiserade och har bra hälsovård, men det verkade som om Kuba raderats från kartan i all nyhetsförmedling.
Skrattar gärna
Hon hann med några udda meddelanden, som att Kuba forskat fram en medicin som är bättre än Viagra. Och det kanske inte var tänkt som ett inlägg i Sveriges politiska debatt, men det rådde ingen tvekan om att hon är emot privatiserad hälsovård.
För den som eventuellt uppfattat de socialistiska tankarna som tråkiga hade hon också besked:
– Vi kubaner pratar alltid mycket och vi förbehåller oss rätten att skratta!
Och det gjorde hon, gång på gång.
Efternamnet skulle kunna vara en belastning eller innebära extra krav, men Aleida tycks ta ganska lätt på kulten runt sin pappa.
– Kapitalismen har skapat en kommers kring Che, men det är inget som vi syskon fått ta del av, fortsätter hon med ett skratt. Och jag har inget emot alla de där tröjorna som folk bär.
Blir hon rent av stolt?
– Det beror på vem som bär t-shirten. För en tid sedan var jag i Italien och såg ett gäng med Che på bröstet – men det visade sig att de var fascister, usch! På ett universitet var det istället några som sa ”vi tar kampen, kunde Che, så kan vi” och då blev jag glad.
Och grattis, förresten! Den här torsdagen fyller Aleida Guevara 56 år.