Allum galleria i Partille
Hyresvärden Steen & Ström står inte högt i kurs hos handlarna i Allum. Viteskrav för ändrade öppettider har tvingat minst en butik i konkurs. Bild: Erik Lindahl.

Ett 100-tal affärsidkare i Partilles stora galleria stormar mot en obeveklig hyresvärd som inte vill kommunicera och inte heller svarar på Spanarens frågor.

Sällanvaruhandeln, som bland annat omfattar skor och kläder, har under de senaste åren drabbats hårt av vårt ändrade köpmönster. Alltmer har springandet i butiker ersatts av E-handel, alltfler väljer att shoppa på nätet.
Pandemin Corona kom därför som ett dråpslag mot en redan svårt utsatt bransch.

Värsta halvåret
De flesta som driver verksamhet i Allum har genomlevt sitt värsta halvår någonsin och för några har inget annat återstått än att ställa in betalningarna och gå i konkurs.
På många andra ställen har hyresvärdarna visat sig förstående och försökt att bidra till lösningar, bland annat genom att förhandla om hyran till lägre nivåer.
I Allum har butiksinnehavarna mötts av kalla handen, vilket bland andra Göteborgs-Posten rapporterat om.
Steen & Ström har visat sig vara en osedvanligt kallsinnig motpart och när det var som allra värst plockat fram en alldeles egen storslägga att drämma till med.

Dagligt vite
När ett antal butiksinnehavare beslutade att korta öppettiderna kom ett vitesföreläggande från Sten & Ström:
”Den som inte respekterar överenskommet avtal ska utge ett dagligt vite à 5 000 kronor.”
Istället för att sätta sig i en dialog valde ägaren att hänvisa till hyreskontraktet. Naturligtvis helt legalt men i total avsaknad av fingertoppskänsla och vilja att ta i beaktande de extraordinära omständigheterna.

För tidig öppning – konkurs

Allum interiör
På många ställen har hyresvärdarna och hyresgästerna kommit överens om ändrade öppettider och lägre hyror. Men inte i Allum.  Bild: Erik Lindahl

Inredningsbutiken Dimoda valde att öppna en timme tidigare och fick ett krav på 155 000 kronor för juli månad. Det var det avgörande grundskottet och företaget hade inget annat val än att lämna in sin begäran om konkurs till tingsrätten.
Reaktionerna lät inte vänta på sig, även från sådana som inte var direkt berörda.
”Det är både tondövt och ansvarslöst”, uttryckte sig Mats Hedenström, näringspolitisk chef på svensk Handel till Göteborgs-Posten och sade sig vara både ledsen och förbannad.
Kommentarerna från Partille kommun är inte lika beskt tydliga och kritiska.

Hundratals jobb
Allum är en stor arbetsgivare som skapar hundratals jobb och man biter inte gärna den hand som föder en.
Kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M) beskriver det som pågår som ”oroande, sorgligt och beklagligt”.
Hon berättar för GP att kommunen försökte kontakta ledningen för Allum redan före sommaren utan att få något svar.
En förnyad framstöt för några veckor har i alla fall resulterat i möte mellan Allumledningen och kommunen, säger kommundirektör Pär Bäckström till Spanaren.
– Efter förnyad kontakt har vi nu haft två möten med dem där vi uttryckt vår oro och också vidarebefordrat köpmännens önskemål om dialog och kommunikation med Steen & Ström.

Planerade uppföljningar
Partille kommun är inte – och kan inte vara – en part i den här frågan, men vi kan däremot hålla frågan levande och framföra vår oro och våra synpunkter liksom handlarnas bild över den rådande situationen. Vi har också planerat in uppföljningsmöten under senare del av hösten, säger Pär Bäckström till Spanaren.
Spanaren har också sökt ledningen för Allum och ställt frågor som hittills lämnats obesvarade.

I Partille sedan 2005
För 15 år sedan sålde Partille kommun ut hela centrumområdet till det norska fastighetsbolaget Steen & Ström som alltså inte bara äger köpcentrum Allum utan och ett antal intilliggande fastigheter.

Bara för tre år senare köptes 54,1 procent av Steen&Ströms aktieinnehav av den franska köpcentrumjätten Klépierre och 43,9 procent av den nederländska pensionsfonden ABP.
I koncernen ingår nio handelsplatser i Sverige, bland andra Torp i Uddevalla och Etage i Trollhättan.

Föregående

Så Sveriges Radio kvoterar anställda?

Nästa

Färre barn vräkta hittills i år