Tre hundar på Tjörn dog av gifter från algblomning sedan de badat och lekt i Tolleby tjärn, som också är kommunens vattentäkt och som ligger i ett populärt vandringsområde.

Händelsen inträffade för några dagar sedan och har fått kommunen att agera med varningsskyltar vid tjärnen och med information på hemsidan med bland annat uppmaningen ”låt inte små barn bada i sjön och låt inte husdjur dricka sjövattnet”.

I texterna på skyltarna och hemsidan nämner kommunen inte något om att tre hundar dött av bad och lek i Tolleby tjärns vatten.

– Vi tycker inte att den informationen är relevant, säger Eva-Karin Ohlsson, kommunikationschef på Tjörns kommun.

– Någon särskild pressrelease skickas heller inte ut, då journalisterna får information genom att prenumerera på nyheter från Tjörns kommuns hemsida, förklarar Eva-Karin Ohlsson.
Någon övrig informationsaktivitet planeras inte av kommunen.

Varningstexten nämner inte att hundar dött

– Vi anser att Tjörns invånare med detta fått tillräcklig information, tillägger hon och hänvisar också till tidigare mediauppmärksamhet.

Klart vatten

Att det pågår eller pågått en algblomning i tjärnen går inte att se med blotta ögat. Vattnet är kristallklart.

Såvitt bekant har detta inte inträffat tidigare på Tjörn. Vare sig i sommar eller tidigare år. En gissning från kommunens sida är att algblomningen hänger samman med temperaturen.

Eva-Karin Ohlsson påpekar, att vattenprover för analys regelbundet tas men enbart på kommunens badplatser. Därför kan man heller inte veta något om kvaliteten på Tjörns vattendrag och hur den varit genom åren.

På kommunens hemsida finns en text om algblomningen med informationen om att ”det kan vara skadligt att bada för djur och människor” samt att ”små barn och djur ska vara extra försiktiga och bör hållas borta från vattnet och strandkanten när det blommar”. Hemsidan länkar vidare till fördjupad information från Havs- och Vattenmyndigheten i Göteborg och från SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.

– Det är inte vanligt med allvarliga förgiftningssymptom bland hundar, men vi har haft något enstaka fall med dödlig utgång i sommar, där vi har misstänkt algförgiftning, säger till Spanaren veterinär Lena Myrenius på djursjukhuset Blå Stjärnan i Göteborg.

Gifter av algblomning syns inte, osäkert hur ofta hundar drabbas och klimatförändringen med stigande temperatur kan spela roll.

Oklart hur ofta hundar drabbas

Man kan inte säkert säga hur ofta det inträffar att hundar avlider på grund av att de fått i sig gifter, toxiner, från algblomningar när de leker och badar i vattendrag, sjöar och havsvikar.

Biträdande statsveterinären Anna Nordström vid SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, i Uppsala, säger till Spanaren:

– Det är nog inte så vanligt att det händer, gissar jag.

– Om det vore vanligt, och inträffade varje sommar när hundar vistas i vatten, så tror jag att jag hade hört talas om det men kliniskt verksamma veterinärer kan ha bättre koll, tillägger hon.

Tjörns kommun har efter händelsen vid Tolleby tjärn också varit i kontakt med Anna Nordström i denna fråga för att skaffa sig en fördjupad kunskap och bättre bild av situationen.

Anna Nordström påpekar också, att det även vid en obduktion efter en händelse som den på Tjörn är svårt att exakt avgöra vad som orsakat dödsfallet, gifter från en algblomning eller något annat.

På frågan om klimatförändringarna med stigande temperaturer spelar någon roll för händelser av detta slag, svarar hon, att SMHI kan ha informationer, som kastar ljus över frågan eller att Livsmedelsverket i Uppsala eller SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, också kan ha fakta i frågan.

– Men ska jag gissa, så tror jag att algblomningar med toxiner i vatten ökar med värmen, säger hon.

Anna Nordström påpekar också, att det inte går att med blotta ögat upptäcka gifterna, toxinerna, i vattnet.

– De syns inte, säger hon.

När algblomningen är över, stannar toxinerna kvar i vattnet. Därför blir rådet att vara extra försiktig, när man vet att det ofta förekommer algblomningar i en viss sjö!

Föregående

Nu dör tidningar igen

Nästa

(S)-politiker: "Hål i huvet" att chockhöja biljettpriset