40 587 startade i 39:e upplagan av GöteborgsVarvet. Det kanske är överdrivet att påstå att alla njöt, men vädret var i alla fall bra. Och som vanligt mötte löparna stor entusiasm längs den 21 kilometer långa banan.

Shadrack Kimining vann herrklassen. Foto: Per Wissing

Det blev unga segrare. I herrklassen vann Kenyas Shadrack Kimining, 23 i år, klart. Bland damerna var bara 16-åriga Meseret Belete Tola från Etiopien ännu mera överlägsen. Debuten i Göteborg innebar hennes allra största seger, men mycket talar för att det blir flera, kanske rent av i världs- och olympiska mästerskap.

Varvet gäller också svenskt mästerskap i halvmaraton. Där tog Mikael Ekvall, Strömstad, revansch för förra årets förlust mot Mustafa Mohamed.

– Ett av mina allra bästa lopp någonsin, tyckte Mikael, och jag är i bättre form än någonsin.

Ingen var i närheten, inte ens ”Musse” Mohamed.

– Jag fokuserade enbart på mitt eget lopp, tänkte bara köra skiten ur dom andra, förklarade segraren.

Och det var precis vad han gjorde med den på förhand svåraste konkurrenten. Mustafa tvingades stanna på grund av magproblem och var förstås sedan chanslös.

Ekvall tävlar närmast i Holland, först en mil på landsväg, sedan en på bana. EM i Berlin blir säsongens höjdpunkt.

– Där ska jag försöka ta medalj, säger han.

Isabella Andersson var suverän i dam-SM. Efter att ha fött sitt andra barn har hon bara tränat tre månader, men är redan i form. Fast det ska bli ännu bättre.

– I augusti ska jag vara som bäst, lovar hon, då är det ju EM som gäller.