– Visst kan man effektivisera sjukvården, säger Christina Sjöberg, vice ordförande i Göteborgs läkarförening. Men det är inte så enkelt som Peter Almström beskriver det. Strukturerna är svåra att rubba.

Docent Peter Almström på Chalmers säger i en intervju med Spanaren att man kan få ut mycket mer av sjukvården utan att det behöver slita mer på personalen. Dubbelt så mycket sjukvård utan att det blir dyrare, är möjligt, anser han.

-Det går sakta framåt, konstaterar överläkare Christina Sjöberg.
-Det går sakta framåt, konstaterar överläkare Christina Sjöberg.

Christina Sjöberg är geriatriker och överläkare på Sahlgrenska. Hon är inte helt främmande inför Peter Almströms tankar. Men det finns en verklighet som är svår att påverka i vardagen.

Särskilt pekar hon på IT-systemen.

– Vi kämpar med dem hela tiden, säger hon. Men systemen är framtagna med otillräcklig kunskap om vårdens och användarnas behov.

Datorerna tar allt mer av läkarnas tid. Det gäller till exempel när man letar information i journalerna och efter ökade krav på uppgifter som ska dokumenteras.

Trots allt går det framåt, om än sakta, hävdar Christina Sjöberg.

Så nämner hon en sak som inte går att rationalisera som i industrin.

Nämligen beslut om vilka mediciner en patient ska ha. Det gäller inte minst äldre som har svårt att uttrycka sig själva.

– Detta kräver noggrannhet och tid, konstaterar Christina Sjöberg. Läkaren ska kunna diskutera med patienten, hur man tar medicinen, vilka biverkningar som kan uppstå och så vidare. Det är mycket som inte går att utföra på en viss beräknad tid.

 

 

 

 

Föregående

Israeliska påtryckningar mot Anneli Hulthén

Nästa

Nu hotas Göteborgs små biografer