Då jag grävde i det kommunala mygel som lett till att Alfons Åbergs kulturhus etablerades i Trädgårdsföreningen i Göteborg var det en av många detaljer som förbryllade mig.

Det handlade om hur Kvarnströms arkitekter engagerats i projektet.

Kvarnströms räkningar visade nämligen att arkitekten Hasse Fridell jobbat med projektet tre månader innan han fick uppdraget. Så vem hade engagerat honom?

Den ansvarige kommunala tjänsteman som attesterat räkningen visste inte. Han hade gått till sin chef och frågat om räkningen. Och fått order om att den skulle betalas – men ingen förklaring.

Björn Sandmark, porträtterad av Raymond Ståhl

Björn Sandmark, porträtterad av Raymond Ståhl

Hasse Fridell på Kvarnströms arkitekter berättade dock hur han engagerats i projektet. Så jag ringde kulturchefen Björn Sandmark, som jag pratat med flera gånger tidigare under arbetet med min artikel.

Samtalet blev annorlunda än vad jag kunde förutse:

– Jo, jag har ju försökt ta reda vem som anlitade Kvarnströms för det här med Alfons Åberghuset, sa jag.

– Det vet jag faktiskt inte någonting om, gjorde projektgruppen det eller? Vem har anlitat Kvarnströms?

– Det visade sig att det var du som gjorde det.

– För Alfons Åberghuset?

– Japp.

– Det är nytt för mig i så fall. När har jag gjort detta?

– Arkitekten berättade att du kommit ner en dag och bett honom följa med till ett möte i Trädgårdsföreningen där ett Alfons Åbergmuseum skulle diskuteras.

– Ok.

– Så gick det till.

– Jaha. Det har jag helt glömt. Men har jag anlitat Kvarnströms? Har jag betalat för det också?

– Nej betala fick idrotts- och föreningsförvaltningen göra.

– Men alltså då kan det bero på att de sitter i samma hus som vi. Vi har anlitat dom i Lagerhuset och de är också inne i Stora Teatern så vi har ju anlitat dom, så det kan bero på att jag bara varit skickebud då och bett dom komma med möjligen.

– Skickebud för vem?

– För i så fall, jag vet inte vem som hade bett mig om detta. Jag har inte tagit något eget initiativ i den frågan. Då har dom bett mig från park- och natur eller Helena Nyhus. Det vet jag faktiskt inte.

– Du brukar inte sköta jobbet så att du tar med dig nån kompis som råkar sitta i samma hus?

– Nej, nej …

Kvarnströms arkitekter fick inte något fortsatt uppdrag av projektledaren Jacob  Torell eftersom Hasse Fridell ansåg att det var olämpligt att göra om Fröhuset till ett lekhus för barn. Istället anlitades en arkitekt från Stockholm.